Tonnie van Dorth-Gerstmans uit Helden is al jarenlang chronisch ziek. Ondanks alle beperkingen geniet ze, dankzij haar positieve instelling, nog volop van het leven. Diverse slimme hulpmiddelen – waaronder een traplift en flexibele douchebeugels – leveren hier een positieve bijdrage aan. “Het Huis van Morgen heeft ons geïnspireerd om deze zaken aan te schaffen en motiveerde om door te pakken. Deze oplossingen maken voor mij een wereld van verschil.”

Wie in gesprek gaat met Tonnie van Dorth-Gerstmans(65), zal het meteen opmerken: de Brabantse van geboorte – maar inmiddels alweer vele jaren woonachtig in Helden – is een rasoptimist. “ Ik zeg altijd: ‘er kan je een heleboel overkomen, maar hoe je ermee omgaat, bepaalt je geluk. Dat ik geboren ben met een positieve mindset beschouw ik als een heel kostbaar cadeau”, vertelt Tonnie. “En ik ben ondanks de vele beperkingen die ik heb ook dankbaar. Voor George, mijn lieve man en mantelzorger. Hij is het beste dat me ooit is overkomen. Maar ook voor mijn hartsvrienden en zusjes, die me opbeuren als ik het eens moeilijk heb. “

Ook humor en zelfspot zijn belangrijk voor Tonnie. “Zelfspot maakt het leven lichter. Hoe zwaar je het ook hebt, hoeveel ellende je ook meemaakt; als je om je eigen fouten of gebreken kunt lachen, wordt het meteen een stuk draaglijker. Ondanks alles probeer ik vrolijk te blijven; het leven is al veel te serieus. En het leven is de moeite waard om te leven, iedere dag.”

Onder de indruk

Ondanks haar beperkingen wil Tonnie heel graag, samen met haar man George, in hun huidige woning in Helden blijven wonen. Om die reden werd het huis de afgelopen jaren op diverse punten aangepast. Het Huis van Morgen in Panningen vervulde hierin een sleutelrol. “George en ik hadden altijd al het voornemen om een keer naar het Huis van Morgen te gaan, om te kijken welke slimme hulpmiddelen en zorgoplossingen er zijn om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen”, zegt Tonnie. “Daarbij houdt George erg van elektronische gadgets; ook dat triggerde ons om drie jaar geleden een kijkje te gaan nemen.”

Tonnie is nog steeds enthousiast over de ontvangst en de uitleg die ze destijds kregen. “We werden heel vriendelijk ontvangen door vrijwilligster Barbara, die ons enorm veel dingen liet zien en hier ook goede uitleg bij gaf. Ik was meteen gecharmeerd door de traplift in het huis. En het mooie was: ik mocht ‘m ook even proberen. Dat was zo’n geweldige ervaring dat ik meteen wist: ‘die moet ik hebben’. De trap op en af werd namelijk steeds lastiger. En ook het stoeltje en de beugels in de douche van het Huis van Morgen spraken me zeer aan. Ze waren niet alleen functioneel, maar hadden ook een mooi design. Dat is ook belangrijk. We zijn echt heel veel wijzer geworden door de rondleiding en uitleg van Barbara.”

Haar man George geeft aan dat hij ook onder de indruk was van de kwaliteit van de hulpmiddelen en zorgoplossingen die het Huis van Morgen toont. “Het zijn echte goede producten en materialen. Dat vind ik belangrijk; een dergelijke investering betaalt zich op termijn terug.”

Iedere dag een feest

Het bezoek aan het Huis van Morgen stimuleerde Tonnie en George om door te pakken en daadwerkelijk te investeren in de hulpmiddelen die het leven wat eenvoudiger zouden maken voor Tonnie. “Al vrij snel kwam er een mooi traplift, op maat”, vertelt ze. “Dat was en is een feest, nog iedere dag. Nu ben ik tenminste niet meer doodmoe als ik boven kom. Ook het stoeltje en de flexibele wandbeugels in de douche zijn er gekomen, waardoor het douchen een stuk prettiger en eenvoudiger voor me is. Barbara heeft ons goed geadviseerd over welke beugels en stoeltje we het beste konden kiezen. Want zoals gezegd: het moet er ook een beetje mooi uitzien.”

Fijner en makkelijker

Met de gerealiseerde aanpassingen is er niets meer dat Tonnie en George in de weg staat om in hun huidige woning te blijven wonen. “Daar ben ik echt heel blij mee, het geeft rust. En ik kan iedereen adviseren om eens een kijkje te gaan nemen in het Huis van Morgen. Je doet er ideeën op en kunt hulpmiddelen ook echt zien en proberen. Dat is toch heel anders dan dat je deze bestelt op internet. Mijn leven is zonder meer fijner en makkelijker geworden dankzij de hulpmiddelen. En in feite dus ook dankzij het Huis van Morgen!”